به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس ؛ جوششیرین یکی از انواع افزودنیهای شیمیایی با فرمول NaHSO۳ است .
جوششیرین در فرمولهای ساخت فرآوردههای شیمیایی مانند پاککنندهها، پودر پخت و صنایع آبکاری فلزات در مقادیر مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، اما سالهای زیادی است که این افزودنی شیمیایی مورد توجه نانوایان در ترکیب خمیر یا رومال نان قرار گرفته است.
*سودای پخت نان با جوش شیرینهای سرطانزا*
مواد افزودنی مذکور علاوه بر مصارف متعدد آن در حوزههای مختلف غذایی یا صنایع، از مضرات بیشتری در دراز مدت روی انسان برخوردار است.بهرهگیری جوششیرین در پخت نان میتواند دارای تأثیر منفی در کیفیت نان و یا حتی بهداشت و سلامت مصرفکنندگان آن داشته باشد.در سالهای دور نانوایان برای جا افتادن خمیر یا به اصطلاح (ور آمدن) خمیر نان، از خمیر ترش استفاده میکردند که البته این امر نیازمند سه تا چهار ساعت فرآیند زمانی بود.
پس از مدتی عملیات مذکور جای خود را به استفاده از جوش شیرین داد و آمادهسازی خمیر از حالت طبیعی خود خارج شد.جوششیرین مخلوط در خمیر؛ موجب شده تا خمیر نان زودتر آماده شود و عملیات تخمیر به صورت غیر طبیعی صورت گیرد.باید دانست که تخمیر غیر طبیعی موجب باقی ماندن «فیتاتهای» موجود در خمیر میشود.باقیماندن فیتاتها در نان موجب جذب کم فلزات دو ظرفیتی مواد غذایی مانند کلیسم، آهن و روی و کمبود آنها در بدن انسان میشود.
فقر مواد غذایی مذکور از جمله مشکلات مهم حوزه تغذیه در کشور است و جوششیرین، ویتامینهای گروه «ب» در نان را از بین برده و احتمال بروز بیماریهای گوارشی را افزایش میدهد.بیشتر نانهایی که با جوششیرین پخته میشوند مزه خوبی ندارند و کیفیت آنها به حدی است که ساعتی پس از پخت، دیگر قابل مصرف نیستند.کربناتسدیم باقیمانده در نان به هنگام مصرف مزه نامطبوعی میدهد که به نام «نیش سودا» شناخته میشود.در واقع سودای پخت نان با جوش شیرینهای سرطانزا آدمی را از سلامت واقعی و عمر طبیعی دور میکند.
*عوارض نأشی از مصرف جوششیرین در نان*
عوارض گوارشی، اختلال در سرعت واکنشهای بدن، اختلال در رژیمهای غذایی خاص، جذب فلزات سنگین مانند سرب و جیوه به مرور زمان و ایجاد کمخونی ناشی از مسمومیت، تنگی نفس و عوارض کلیوی از جمله عوارض مصرف جوششیرین در نان است.
متخصصان، ریزش مو و پوکی استخوان را از شایعترین عوارض مصرف جوششیرین در پخت نان میدانند.سرطان نیز از دیگر عوارض استفاده تدریجی جوششیرین در نان محسوب میشود.در چند ساله اخیر و با علم به عوارض ناشی از جوششیرین در خمیر نان، مصرف آن از طرف ارگانهای مربوطه و حتی وزارت بهداشت ممنوع شده است.
*لزوم استفاده از جایگزینی سالم به جای جوششیرین در پخت نان*
بسیاری از نانوایان هنوز آگاه به اثرات منفی و تبعات جانی مصرف جوششیرین در نان نیستند و جوششیرین را عامل اصلی در تخمیر سریع خمیر خود میدانند.تدبیر جلوگیری از مصرف جوششیرین در نان نیازمند جایگزینی مناسبتر برای آن است تا نانوایان با بهرهگیری از جایگزین جوش شیرین با خیال آسودهتری به پخت نان و خدمت رسانی خود بپردازند.
جریمههای سنگین تعزیرات حکومتی و یا پلمب واحدهای صنفی تنها به این خاطر اعمال میشود که نانوایان نان سالم و بهداشتی تحویل مردم داده و از زیانهای جبرانناپذیر جوششیرین بکاهند.