بیاتشدن نان، در اصل عبارت است از مجموعه تغییرات غیر از تغییرات ناشی از فعالیت میکروارگانسیمها که در بافت، مزه و بوی نان اتفاق میافتد و پدیدهای است که جلوگیری از آن در شرایط عادی امکان پذیر نیست، حتی اگر از بهترین مواد و روشها برای تهیه نان استفاده شود، پس از خارج شدن آن از تنور به تدریج بیات میشود و بافت، طعم و رنگ اولیه و طبیعی خود را از دست میدهد، مکانیسمهای فیزیکی، شیمیایی و فیزیکوشیمیایی که در این پدیده دخالت دارند هنوز بدرستی شناخته نشدهاند و حتی در کشورهای پیشرفته صنعتی بیاتشدن نان موجب خسارت زیادی به تولیدکنندگان و مصرفکنندگان میشود.
در کشور ما ضایعات نان در اثر بیاتشدن در سطح خانوادهها نسبتاً زیاد است و لازم است با تغییراتی در فرمولاسیون، روشهای تولید، روشهای بستهبندی و نگهداری از وقوع آن جلوگیری شود.
علت بیاتشدن نان را در اوایل از دست دادن آب آن میدانستند و ثابت شده که مقدار آب آزاد در نان بیات شده کمتر است. در حالی که بعدها ثابت شد که حتی در صورت نگهداری در شرایط مرطوب هم نان بیات میشود. پارهای دیگر از متخصصین، بیاتشدن نان را نوعی تغییر سیستم کلوئیدی مانند آنچه که در اثر مرور زمان در ژلها ایجاد شده و موجب تبدیل آنها به حالت جامد میشود و یا موجب دو فازشدن سیستمهای کلوئیدی مایع میگردد دانستهاند.
برگرفته از وبلاگ تخصصي نان ايران.